Teden mobilnosti v Vrtcu Sonček

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti, so v našem vrtcu potekale dejavnosti pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno.

V sodelovanju s šolo in občino Šmarješke Toplice smo v  Tednu mobilnosti izvajali dejavnosti s  katerimi smo pripomogli k čistejšemu okolju v naši neposredni bližini vrtca in šole. 

Izvedli smo igro Beli zajček, ki je namenjena  otrokom v vrtcu. Vzgojitelji smo motivirali otroke z zgodbo o belem zajčku, katerega kožušček je umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov, ter jih povabili, da mu očistijo kožušček s tem, da v vrtec prihajajo peš ali s kolesom. Pri igri so aktivno sodelovali tudi starši, saj je način prihoda otrok v vrtec odvisen prav od njih. Veseli smo, da so se našemu povabilu zelo številčno odzvali, ter del poti do vrtca prehodili peš, v spremstvu belega zajčka. Tisti najbolj pogumni in vztrajni se niso ustrašili niti dežja. Ravno zaradi navajanja bivanja na prostem v vseh vremenskih pojavih, pa bodo otroci iz strani občine prejeli palerine, ki jih bodo uporabljali v vrtcu.

Po zaključeni igri  Beli zajček, smo se tudi mi pridružili slovesnosti ob zaključku Tedna mobilnosti v šoli in vrtcu, kjer nam je župan občine Šmarješke Toplice, mag, Marjan Hribar, slovesno predal pet novih koles za predšolske otroke, s katerimi si bodo otroci pridobivali spretnosti za vožnjo s kolesom in razvijali  kulturo zdravega načina življenja. Seveda smo kolesa že prvi dan z največjim veseljem preizkusili.

Nekaj otrok pa v spremstvu staršev redno prihaja v vrtec s kolesom, pri čemer se je pokazala potreba po ureditvi varne kolesarske poti v vrtec, ob enem pa potreba po stojalu za kolesa, kjer bodo otroci varno parkirali svoja vozila z dvema kolesoma na nožni pogon. Z občino potekajo pogovori o ureditvi varne poti, stojalo za kolesa pa pričakujemo že v naslednjih dneh.

Poleg vseh dejavnosti ki so jih vzgojitelji načrtovali po skupinah pa so si otroci drugega starostnega obdobja ogledali še gledališko predstavo, vezano na temo varnost v prometu.

Vsi skupaj smo aktivno preživeli teden, katerega glavni namen pa je, da v šolo in vrtec pogosteje pridemo na trajnostni način. Torej peš, s kolesom, … 

Koordinator projekta Trajnostna mobilnost v vrtcu: Simona Rangus

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.