ŠOLSKO LETO 2016/17

 EKOAKCIJSKI NAČRT

EKO DAN

Tudi letos smo v vrtcu praznovali EKO dan in sicer 25. aprila. V vseh skupinah smo bili zelo aktivni in ustvarjalni. Otroci so skupaj z vzgojiteljicami izdelovali različne didaktične igrače iz odpadnih plastenk, se poigrali z mešanjem barv in preizkusili v kegljanju. Očistili smo okolico vrtca, šole in bližnji gozdiček. Nabirali smo zelišča in jih pripravili in posušili za čaj. Na igrišču smo uredili dve visoki gredi ter vanju zasadili zelišča. Pripravili smo stojnico s semeni za izmenjavo, zato smo k sodelovanju povabili tudi starše. Posadili smo rože ter pripravili zeliščne namaze. Ob dnevu zemlje smo zaključili tudi z zbiranjem odpadnih plastenk, ki smo jih skozi celo šolsko leto zbrali kar zajeten kup.

ZBIRANJE ODPADNEGA PAPIRJA

Otroci se seznanjajo in učijo o gozdovih, o naravi, spoznavajo ptice pevke v našem kraju, zeliščni vrt in zelišča, ter se seznanjajo in aktivno sodelujejo pri skrbi za rastline in bližnjo okolico vrtca.  Otroci kuhajo in sestavljajo recepte tudi iz odpadne hrane in se tako učijo pomena hrane za življenje. Veliko vsebin izvajamo zunaj, v našem lepem okolju, nekaj vsebin pa smo prenesli tudi v naše igralnice. Otroci prebirajo knjige z EKO vsebinami, tako v vrtcu kot doma, ustvarjajo iz odpadne embalaže, rišejo okolju prijazna prevozna sredstva, ter slikajo doživljajske sprehode.

Otroci in vzgojiteljice smo zelo eko ozaveščeni, zato smo se v mesecu februarju odločili, da organiziramo akcijo zbiranja starega papirja. Projekta smo se lotili zelo resno, otroci so izdelali plakate, po skupinah smo skozi celo šolsko leto zbirali odpadni papir, aktivno pa smo vključili tudi ostale prebivalce. Občane smo o akciji obvestili na TIC-u v Šmarjeških Toplicah, preko spleta, ter v tovarni Plastoform. Posebej pa moramo pohvaliti in se zahvaliti Termam Krka Šmarješke Toplice, ki so nam prispevale kar zajeten kup starega papirja, katerega smo odšli iskat kar s šolskih kombijem. Velika zahvala vsem staršem, ki so pomagali pri zbiranju papirja, saj smo v samo štirih dneh zbralii 2560 kg papirja, ker predstavlja skoraj 14 kg papirja, na vsakega otroka v vrtcu. Zaslužili smo 230,40 evrov, vsa sredstva pa bodo namenjena mali šoli v naravi, katero vsako leto obiščejo otroci pred vstopom v šolo.

V vrtcu pa skozi šolsko leto poteka še ena zbiralna akcija, in sicer zbiramo plastenke z oznako PET in številko 1. Zbiralnik je nameščen in ustrezno označen na glavnem vhodu v vrtec in v šoli. Nekaj plastenk smo že zbrali, vendar ker akcija še poteka do 22 aprila, lepo vabljeni k prinašanju plastenk in pokrovčkov, ki jih zbiramo v humanitarne namene.

Andreja Gregorčič, eko koordinatorica Vrtca Sonček