Likovni natečaj LEAF – gozd in voda

Otroci skupine Metuljčki že od jeseni redno obiskujemo bližnji gozdiček in ga opazujemo v različnih letnih časih in vremenu. Z pričetkom sanacije šole so se naše poti do gozdička zaradi gradbišča malo omejile, drevesa pa kljub vsemu radi opazujemo. Tako smo ob pojavu prvega snega opazili, da so listnata drevesa sedaj gola, iglasta pa ne, oboje pa je pobelil sneg. Vsi imamo radi sneg, zato smo želeli to spremembo na drevju izraziti tudi z likovno tehniko: odločili smo se poustvariti gozdna drevesa pozimi.

Vzgojiteljica Tija nam je narisala debli dreves, na katere smo tiskali z valovito lepenko, ki nam jo je pripravila Renata. Pomagala nam je narezati tudi kosme snega, ki smo jih nalepili na veje dreves tako, kot smo opazili zunaj, da na njih »sedi« sneg.

Pogovarjali smo se tudi o tem, kako sneg sploh nastane. O tem že nekaj vemo: vemo, da dež in sneg prideta iz oblakov, in da pride sneg takrat, ko je tako mrzlo, da dežne kapljice v zraku »zaledenijo« in postanejo snežinke. Komaj čakamo, da bo spet snežilo, in bomo to čudovito spremembo vode opazovali tudi v živo. Naši dedki in babice pravijo, da takrat, ko je vse pokrito s snegom, zemlja počiva. Torej tudi gozd takrat počiva. Veselimo se tako iger na snegu kot igre s snegom!

Na sprehodu smo poleg opazovanja dreves »puščali« tudi svoje stopinje v snegu. V naslednjih dneh se bomo naučili še pesmice RASLA JE JELKA (ljudska), ki jo bomo tudi gibalno uprizorili.

Likovni izdelek so skupinsko ustvarjali trije otroci, pri celotnem projektu pa je sodelovala celotna skupina (opazovanje, postavljanje hipotez, glasbeno-plesna dejavnost).

Zapisala: mag. Tija Cvelbar, vzg. pred. otrok
V Šmarjeti, 15.12.2022

Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.